Om #bogsnak

Om:
#bogsnak er en blog, hvor fem glade mennesker skriver om bøger og læsning og litteratur o.lign. Gæsteskribenter har vi såmænd også. De fleste af os arbejder i eller omkring “væsenet,” men bloggen er kun en fritidsfornøjelse.

Forfattere:

Mikkel Christoffersen: Jeg er 48 år og bor i Nyborg med kæresten, Dinna, 1-årige Alma og en skønsom renden af mine delebørn fra tidligere ægteskab, Mathilde på 11 og Josephine på 18. Jeg er chefkonsulent i Københavns kommunes Kultur- og Fritidsforvaltning – nærmere bestemt Hovedbiblioteket. Mit arbejde går mestendels med eReolen, hvor jeg er bibliotekernes chefforhandler og har noget national projektledelse. På Hovedbiblioteket leder jeg et lille datateam, der analyserer den fysiske og digitale samling, indkøbet, formidlingen osv.

Jeg er cand.scient.bibl. fra den daværende Danmarks Biblioteksskole efter at have været omkring både Græsk og Engelsk på Københavns Universitet. Åh, jo. Og kokkeskole. Og et forsøg på at emigrere til USA. Ak! Forvirrede tider. En ikke-afleveret ph.d.-afhandling er det også blevet til.

Jeg er lidt en fagnørd. Jeg er formand for de europæiske biblioteksmyndigheders ebogs-ekspertgruppe og en del af den globale biblioteksforening IFLA’s ditto. Jeg er ved at blive en del af det internationale copyright-arbejde ligeledes. I fritiden læser jeg – duh! – lærer fransk, laver mad og ser dårligt flow-TV, når yngelplejen tillader det.

Her på bloggen har jeg fundet ind i en gæsteblogger-rolle for nu.

Lisbet Vestergaard: Årgang 1976, mellembarn og cand.mag.

Jeg er født i Vendsyssel, langt ude på landet. Men rutebilens stoppested var heldigvis tæt på, sådan at jeg hurtigt og ofte kunne komme til metropolen Hjørring. I 1996 flyttede jeg til København.

Mit bagland består af en kæreste, der er it-konsulent og samtidig det mest vedholdende menneske, jeg kender, når det gælder afrensning af stuk, samt vores søn på ni år.

Her på bloggen byder jeg blandt andet på refleksioner over børns appetit på bøger. Begrebet early literacy bliver jeg aldrig færdig med at udforske. Et andet tema er, hvordan vi gennem litteraturen forstår og ser vores egne liv. Jeg elsker at gå på opdagelse i mine egne læseoplevelse og holder af at beskrive mennesker og situationer, der har præget mig som læser og skriver.

Jeg har arbejdet som embedsmand fra 2007-2017 i Slots- og Kulturstyrelsen. Min indre workshop-fetichist fik en voldsom optur, da jeg i 2015-2016 var konsulent ved Københavns Biblioteker. Her jonglerede jeg med kulørte post-its og bølgepap sammen med dedikerede biblioteksmedarbejdere. Målet var et udvikle nye bibliotekskoncepter, bl.a. til børnefamilier. Jeg var også så heldig at være med i et projekt, der satte fokus på folkebibliotekers litteraturformidling på SoMe. Projektet hed i daglig tale Bogsnak. Sic!

I 2017 og 2018 justerede jeg kurs og begyndte på fuld tid at tage diplomuddannelsen i uddannelses-, erhvervs-  og karrierevejledning. Jeg fandt ud af, at jeg gerne ville have et arbejdsliv efter patchworkmodellen: Mange lapper i mange farver. Nu er jeg selvstændig og tilbyder karrierevejledning, oplæg, projektledelse, rapportskrivning og tekstredigering.

Jeg er tilknyttet Tænketanken Fremtidens Biblioteker, hvor jeg arbejder med børns læselyst og samarbejde mellem skoler og folkebiblioteker.

Min udfordring er at vride endnu flere historier om læsning på tværs af generationer ud af min egen familie og min omgangskreds. Jeg elsker at koble det nære og kendte med mere langhårede overvejelser om litteraturens og læsningens rolle.

Rie Bojer Kooistra: På nuværende tidspunkt spænder arbejdspaletten fra boglogistik over selvudgivere til skolesamarbejde og spejler meget godt mit varme forhold til litteratur, skriveri og mine to dejlige piger, Kaia på 6 og Nor på 1. Når man skal lære et menneske at kende, er bogreolen som regel en god indikator. På min (fysiske) står en broget blanding. Penguin classics: Brontë, Austen, Joyce, Faulkner. Der er også en sektion om 11. september med utallige fiktive skildringer af terrorister, ligesom kvindelitteratur med Toni Morrison og Jeanette Winterson i spidsen har en æresplads. Der er Tolkien, Pullman, Le Guin, Haller og Ende, som er forkælelseslæsning. I min digitale bogreol ligger MEGET fantasy af den mere letlæselige art, som jeg også nyder. Mit litterære benspænd er, at jeg skiftevis læser en kvinderoman og en fantasyroman for at finde stærke kvinder i fantasygenren og fantastiske elementer i kvindelitteraturen.

Jan M. Johansen: 47-årig kaffe og science fiction-nørd, meningsmenneske og grå bibliotekar.

Bøger og biblioteket var nok min første store kærlighed, så efter en del omveje endte jeg også som det mest naturlige i biblioteksvæsenet. Her har jeg ageret uddannelsesbibliotekar, nyhedsbrevsmager, sociale medie-gøgler, podcaster, oplægsholder, festivalsarrangør og forbavsende mange andre ting.

Jeg havde en idé om, jeg ville blogge om science fiction, horror og spændingsbøger, samt noget om podcast og bibliotekets rolle i fremtiden. Det har holdt lidt stik, men ikke i så høj grad som jeg gerne ville. I stedet finder jeg, at jeg oftest ender med at skrive om ting, jeg intet aner om. Heldigvis besidder jeg den i dette tilfælde gode evne, at smider man 25 øre i mig, så fabler jeg lystigt løs det halve af natten. Som med det famøse infinite monkey theorem, så kommer der i ny og næ en forståelig sætning ud af det. Engang imellem. Måske.

Udover det, så skriver jeg også lidt om biblioteker og kulturpolitik på Den Grå bibliotekar og leverer artikler til BogMarkedet, har siddet i DBC’s lektørudvalg og Odense Biblioteker & Borgerservice, men får nu min faste hyre fra Roskilde Bibliotekerne, så er du løs i det midtsjællandske, så giv lyd fra dig, så giver jeg en kop kaffe.

Jeg har udfordret mig selv med en begrænsning på brugen af min elskede Kindle. Det er sværere end det lyder, om end jeg dog har fået læst flere fysiske bøger på det seneste.

Anne-Grethe Demant. 42 år, bor i København og mor til Agnes født i 2017.

Uddannet bachelor i engelsk og spansk.
Læsehest, der sluger (næsten) al den litteratur, der kommer forbi næsen.
Sci-fi og fantasy er næsten det eneste jeg ikke læser. Ikke fordi jeg føler mig for fin til disse genrer, men fordi de aldrig rigtigt har fanget mig.
Til gengæld holder jeg meget af forfattere som Paul Auster, Raymond Carver, Jan Sonnergaard, Douglas Coupland, Tove Ditlevsen, Martha Christensen og Amos Oz – for blot at nævne et par af favoritterne. Har en forkærlighed for socialrealisme.
Jeg anmelder for øvrigt også bøger på http://www.bogrummet.dk under pseudonymet “newyorkcitygirl”